Rabu, 28 Januari 2009

Kisah Bidong 20

KISAH 20
Joe Devlin : Paderi orang Hanyut
Father James Joe Devlin telah berkhidmat selama lima tahun di Delta Mekong. Dia digelar seorang pejuang oleh orang hanyut yang melarikan diri ke Thailand.

Profesor Larry Eaglemen dar Universiti San Jose, bertemu dengan Father Joe Devlin untuk menerbitkan sebuah buku bertajuk “Tears Before the Rain – An Oral Story of The Fall of South Vietnam ( Oxford University Press). Beliau menjadi lagenda dikalangan petani Vietnam dan juga tentera Amerika kerana sumbangannya membantu mereka di kawasan delta sungai mekong selama lima tahun. Pada tahun 1975 beliau menjadi orang Amerika terakhir keluar dari Vietnam selatan. Pada tahun yang sama dia menjadi ketua paderi di kem sementara di Pendleton, California. Pada tahun 1979 dia pergi ke Songkla yang terletak di pantai timur Thailand dan degelar sebagai Paderi orang hanyut kerana membantu orang-orang pelarian Vietnam yang melarika diri ke Thailand. Pada tahun 1990 beliau bersara dan tinggal di kawasan penempatan orang-orang Vietnam di Los Gatos, California. Sekali lagi Devlin membantu menyatukan semula beratus-ratus pelarian yang terpisah dari keluarga mereka. Father Devlin meninggal pada tahun 1998, ketika berkhidmat untuk penduduk Asia di Gereja Lady of Peace Santa Clara. Ketika beberapa kali pertemuan dengan Profesor Eaglemann Father Devlin menceritakan pengalaman beliau bekerja dengan orang-orang Vietnam.

Pada musim panas 1975, Vietnam selatan begitu cepat sekali jatuh ke tangan musuh. Selepas tentera Amerika menarik diri kami bimbang selama manakah lagi kami mampu berada di sini. Semasa tentera Amerika berada di delta ini saya rasa selamat. Pemuda-pemuda amerika syarikat kelihatan tenang dang gagah, Mereka kelihatan baik sepertimana anak-anak muda yang berada di Amerika. Orang –orang Vietnam sangat mengharapkan mereka dilindungi. Sekali sekala kapal terbang mereka melintasi dan menyerang musuh mereka atau terbang menuju ke arah utara. Kami tidak tahu bagaimana kami akan hidup apabila tentera Amerika pergi dan berapa lama kami boleh bertahan di sini ? dan untuk apa lagi kami berada di sini ?.
Oleh itu sesuatu yang mengejutkan apabila kami masih lagi berada di sini pada tahun 1975 tanpa kehadiran tentera Amerika. Rakan saya Father Bach bertanya kami “ terangkan mengapa kamu berada di sini selama sepuluh tahun sedangkan kamu gagal menyelamatkan kami……. Lebih baik kamu tidak datang ke sini …. Ia menyelamatkan beribu-ribu nyawa orang-orang kami”, Saya tidak mempunyai jawapan dan saya sendiri tidak faham mengapa berlaku begini.
Pada bulan Mac dan April 1975 tentera Komunis semakin mara ke selatan. Saya khuatir vietnam akan berpecah lagi sepertimana yang telah berlaku pada tahun 1954, mereka telah mencipta satu sempadan ke utara sedikit dari Saigon. Kami fikir kami masih lagi boleh bertahan di sini untuk tempoh setahun. Apabila ramai orang di sini mati dan kami bersungguh-sungguh menentang komunis tentera amerika akan datang membantu kami. Tetapi ternyata andaian kami tidak betul.
Kerajaan Vietnam Selatan tumbang terus. Ini amat mengejutkan saya. Ketika hari terakhir sekiranya mereka boleh meninggalkan Vietnam, kesemua mereka akan meninggalkan Vietnam dan kami akan mempunyai 20 juta pelarian bukannya 130,000 orang.
Seorang Pegawai CIA datang ke kampung tempat saya tinggal dan memaksa saya ke Saigon. Bila saya tiba di Saigon saya bertemu dengan Geoge Jacobson di kedutaan Amerika dan berkata “ Tuan , izinkan saya kembali ke kampung saya, saya tergopoh gapah datang ke sini bolehkan tuan tolong saya, saya tidak mahu melarikan diri dalam keadaan sebegini”. Dan dia membalas , “ Saya faham, tengahari ini ada sebuah kapal terbang kecil akan ke Nha Trang , jikalau awak mahu ikut dia boleh tinggalkan kamu di Phan Thiet “,. Jadi saya menumpang mereka dan kembali ke kampung.Penduduk kampung bersorak riang apabila mereka melihat saya kembali.
Pada petang yang sama USAID ( U.S. Agency for International Development) datang dan memaklumkan bahawa terdapat dua helikopter terakhir yang membawa orang Amerika Syarikat keluar. Apabila mereka datang mengambil saya , saya bersembunyi di sebalik pokok dan mereka terbang meninggalkan saya. Saya berfikir masyarakat di sini lebih memerlukan saya. Tetapi saya mula berfikir untuk saya membawa masyarakat di sini melarikan diri. Musuh semakin hampir. Kemudian saya melihat satu pasukan tentera kami melalui kampung ini. Keadaan mereka amat menyedihkan. Selepas itu saya berjumpa dengan ketua daerah dan memaklumkan hasrat untuk membawa penduduk seramai 250 orang melarikan diri dan meminta beliau memberikan perlindungan. Beliau menyatakan bahawa kami harus menanggung sendiri segala risiko kerana beliau dan orang-orang nya sibuk dengan peperangan. Saya mendapat sumber kewangan daripada Agensi Bantuan Khatolik sebanyak 1500 dollar bagi menyewa bot mendahului musuh dan keluar daipada sempadan. Kami turun ke selatan iaitu ke Vung Tau dan menunggu di pantai.
Saya menyedari bahawa peperangan ( Perang Amerika – Vietnam ) telah berakhir, jadi saya ke kedutaan memohon bantuan bot untuk membawa lari 250 orang penduduk bersama saya. Pegawai kedutaan pada masa itu ialah sahabat saya yang pernah bekerja dengan CIA. Beliau berkata kepada saya “Father kita mempunyai 200,000 orang untu kita jaga, permintaan kamu tidak boleh dtunai lagi pun orang-orang yang bersama kamu hanyalah para petani miskin yang tidak dikehendaki oleh Komunis, mereka tidak mengapa-apakan orang-orang ini”. Dan apa yang dinyatakan ini ada juga kebenarannya.
Saya membawa bersama seorang jururawat dan seorang budak lelaki yang selalu membantu saya di hospital. Jururawat itu memohon untuk mengambil anaknya di selatan Saigon. Selepas pergi selama satu jam dia kembali semula dan menyatakan semua jalan keluar Saigon telah ditutup dan kini kami terkepung.Saya menyatakan “ Tiada guna lagi kita di sini, musuh sudah terlalu hampir dan kita perlu tinggalkan Saigon sekarang”.
Pada 29 April saya mengatur strategi untuk meninggalkan Vietnam. Saya ingin membawa lari semua mereka tetapi apakan daya, saya dah cuba dapatkan duit, saya cuba dapatkan bot, tetapi saya sendiri terperangkap di Saigon. Dan jika saya kembali kepada mereka pun , ini akan lebih memburukkan keadaan kerana saya orang luar. Sekarang saya menumpang di sebuah gereja di Saigon, oleh kerana saya orang Amerika saya percaya saya akan dipenjarakan apabila ditakluki Komunis nanti. Dan paderi keturunan Vietnam di sini juga dikhuatiri menerima nasib buruk. Jadi saya terpaksa pergi juga.
Saya meminta sahabat saya menghantar saya dengan kereta ke sebuah hotel dimana terdapat tempat pendaratan helikopter di bumbungnya. Apabila tiba hotel ianya dikawal oleh tentera amerika yang lengkap bersenjata. Setelah mendapat kebenaran saya terus ke bumbung tempat helikopter mendarat. Kami diberitahu bahawa kami cuma dibenarkan membawa satu beg sahaja. Seorang pegawai CIA membuka beg wiskinya lalu mengagih-agihkan kepada orang lain . Semua yang ada di situ meminum minuman itu. Semasa kami berdiri di sini sebuah kapal terbang terbakar sebaik sahaja ia mendarat. Api marak begitu cepat dan menjulang tinggi. Ia merupakan sebuah kapal terbang untuk perpindahan ( CA 59) Saya melihat bagaimana ia mendarat dan dapat mengagak satu bencana akan berlaku apabila api mulai keluar daripadanya.
Kita dapat melihat gambar popular helikopter mendarat di atas bangunan sewaktu memindahkan manusia di saat kejatuhan Saigon, dan salah seorang yang berada di atas tangga di bangunan tersebut ialah saya. Kami berada di bumbung bangunan itu sambil memerhatikan kejatuhan Saigon. Akhirnya helikopter datang mengambil kami dan menghantar ke kedutaan Amerika dimana tempat orang-orang Amerika berkumpul. Saya masih ingat di halaman kedutaan itu terdapat pokok asam jawa yang sangat besar. Bila sebuah helikopter chinook mendarat pokok asam jawa itu bergoyang ke depan dan belakang. Kami rasa sedikit takut. Helikopter itu berulang kali naik dan turun seperti sebuah lif..
Mereka memberitahu kami supaya ke Tan Son Nhut Airport. Mereka berkata di sana terdapat sebuah kapal terbang menunggu kami. Apabila tiba di situ jururawat yang bersama say menyatakan dia tidak mahu ikut serta, saya membiarkan dia pergi dan sejak dari itu kami tidak pernah berjumpa dan tidak tahu khabar beritanya. Kami berkumpul di ibu pejabat MACV iaitu di atas gelanggang tenis. Tidak berapa lama tentera marin datang berkawal. Sebuah helikopter besar yang memuatkan 70 orang datang mengambil kami dan membawa ke kapal USS Midway.
Helikopter-helikopter kami dirapat-rapatkan untuk memberi peluang kepada helikopter kecil Vietnam mendarat di USS Midway keesokan harinya. Bersama saya tiada lagi orang Amerika sewaktu ke Midway. , Saya juga merasakan semua paderi Amerika di Vietnam telah melarikan diri. Saya juga tidak nampak ramai orang di USS Midway, mereka dipindahkan dalam masa beberapa jam sahaja. Tetapi saya ditempatkan di sini. Saya merasakan saya menghidapi batuk kering lalu ditempatkan di bilik sakit. Keesokannya saya keluar dari bilik sakit.
Saya berasa sangat sedih, sambil merenung siling di dalam kapal Midway , saya sudah tahu bahawa bahawa seluruh Vietnam telah jatuh ke tangan Komunis. Saya berada dalam keadaan selamat di sini sedangkan mereka mula diperintah oleh kerajaan baru. Inilah kali pertama saya berasa diri saya begitu rendah.
DI USS Midway saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada tentera marin yang menyelamatkan kami. Mereka tidak menghadapi masalah ketika menjalankan tugas memindahkan kami. Mereka bercerita “ Kami ditempatkan di kedutaan Amerika, dan tidak menghadapi sebarang kesukaran. Kami telah memotong sebahagian besar pokok asam jawa yang besar itu.”. Sebelum ini apabila ada pelawat , kedutaan Amerika selalu menyatakan pokok asam jawa ini merupakan simbol kegagahan Amerika. Sekarang Amerika meninggalkan Vietnam jadi tentera marin memotong pokok asam jawa ini.
Sewaktu di Midway juga saya menghantar beberapa mesej ke Kem Pendleton dimana kebanyakan pelarian dihantar. Saya bertanyakan mereka adakah sebarang pekerjaan mereka di sana. Saya sangat menghargai mereka jika diberi sebarang peluang pekerjaan. Saya sanggup bekerja tanpa apa-apa bayaran. Cuma saya ingin bekerja untuk orang-orang Vietnam.
Saya tiba di Los Angeles dan kemudian ke San Francisco kemudian ke Utah. Semasa berada di Utah mereka memanggil saya untuk berkhidmat sebagai pembantu paderi di Kem Pelarian Peddleton untuk orang pelarian dan tentera marin..Saya menginap di Kem tentera marin di kem berkenaan. Saya datang ke sana pada bulan Jun dan kem berkenaan ditutup pada bulan Disember iaitu pada hari Krismas.
Saya gembira kerana dapat berkhidmat lagi untuk orang-orang Vietnam. Mereka dalam kesedihan walaupun tidak sesedih rakan-rakan mereka keluar setelah tahun 1975 ataupun mereka yang keluar melalui jalan laut dan mendapat gelaran “orang hanyut”. Orang-orang Vietnam yang berada di Kem Peddleton kebanyakannya golongan cerdik pandai dan golonga elit. Mereka sudah mengagak apa yang berlaku di Vietnam setelah pengunduran tentera Amerika. Mereka juga menunjukkan kemampuan yang baik bila melakukan sebarang pekerjaan apabila sampai di Amerika Syarikat.
Di sini kehidupan tidak begitu menyusahkan. Tentera marin juga memberikan layanan yang baik kepada pelarian. Walaupun merekia melalui tempoh masa peprangan di Vietnam mereka masih bersikap lemah lembut dan sopan. Mereka cuba sedaya upaya membantu orang-orang pelarian dan cuba menjadikan Kem Peddleton sebagai kem yang terbaik. Dan sebenarnya mereka berjaya. Saya begitu seronok tinggal di sini.
Tugas saya ialah menyampaikan khutbah dan menyusun atur aktiviti gereja serta memberi khidmat kaunseling untuk memulihkan semangat mereka. Tentera marin juga membantu mereka supaya bersikap positif. Makanan di sini agak sedikit, tetapi tidak lah membawa mereka kepada kebuluran, cuma sedikit masalah makanan di sini adalah makanan orang-orang Amerika sedangkan mereka orang timur, orang Vietnam. Saya juga membantu mereka mencari penempatan. Persatuan-persatuan menyumbangkan pakaian dan khemah. Setelah khemah dibina ia kelihatan sebuah penempatan yang menarik.
Orang-orang Vietnam masih lagi tiba di kem ini,manakala pendatanag yang ada disini belum lagi ditempatkan tetapi pihak kerajaan mahu kem ini ditutup sebelum musim hujan. Sebelum Krismas mereka dihantar ke Fort Chafee, Ark dan kemudian ke penempatan baru atau rumah keluarga mereka. Kem Peddleton kosong menjelang Krismas.
Selepas kem tersebut kosong, saya pergi ke San Jose untuk membantu pelarian yang baru tiba. Saya menjaga setiap pelarian yang ada di sini.Saya mencari sumber makanan dan tempat tinggal untuk mereka. Saya mengajar mereka Bahasa Inggeris kepada orang dewasa dan kanak-kanak serta mencari sekolah untuk mereka. Saya pulang ke rumah lewat malam hampir setiap hari. Saya pergi ke setiap keluarga orang Vietnam di San Jose untuk membantu mereka. Saya bertanyakan keperluan mereka dan cuba mendapatkan bantuan dari pelbagai persatuan kebajikan. Sebaga bekas guru saya juga membantu mengajar kanak-kanak kadang-kadang siang dan malam.
Saya tahu bila saya membantu mereka , mereka akan berjaya di Amerika. Saya rasa jiwa kebebasan berkembang dalam diri mereka dan akan menyumbang untuk orang lain disamping menjadi seorang masyarakat yang baik.Saya juga mengajar mereka supaya mereka berasa beruntung berada di negara ini.
Satu ketika seseorang telah menulis surat kepada saya dan memaklumkan bahawa kawan saya di Vietnam Father Bach berada di Kem Pelarian di Thailand. Beliau dilantik sebagai ketua kem disana. Saya menulis sepucuk surat kepada Pertubuhan Orang-orang Pelarian dan menyatakan hasrat untuk berkhidmat di sana dan mereka mengalu-alukan hasrat saya.
Pada tahun 1979 buat pertama kalinya saya pergi ke Thailand.Saya tidak pasti adakah saya boleh tinggal di sana. Saya pergi ke sana atas tiket COERR ( Catholic Organization For Emergency Relief and Refuges). Saya pergi ke Kem Pelarian Song Kla yang terletak di pantai timur Thailand iaitu di Teluk Siam. Kem ini menempatkan pelarian Vietnam yang sampai ke sini melalui jalan laut. Mereka juga digelar orang hanyut. Saya seorang sahaja yang bertugas sebagai paderi di sini. Sumbangan kewangan mula datang dari pelbagai sumber di Amerika. Saya memberikan wang kepada pelarian dan memberi lebih sedikit kepada mangsa-mangsa rogol dan kanak-kanak yang kehilangan ibu bapanya unruk membeli barang-barang keperluan di kedai yang terdapat di kem ini.
Sewaktu saya tiba di sini terdapat lebih kurang 7,000 orang-orang pelarian Vietnam. Bilangan ini semakin bertambah sehingga 8,000 orang. Saya cuba menguruskan mereka dan menghantar sedikit demi sedikit ke Amerika atau negara lain yang sanggup menerima mereka.
Pada mulanya terdapat empat hingga lima persatuan yang datang membantu disini. Doktor Tanpa Sempada Juga datang untuk memberi bantuan perubatan dan merawat orang-orang pelarian Vietnam. Kemudian Persatuan Katholik mengambil alih bantuan perubatan. Sepanjag tiga tahun kemudiannya hanya persatuan ini yang masih tinggal di sini.
Kerajaan Thailand tidak suka kem ini wujud. Kedudukan mereka yang dekat dengan Vietnam akan menggalakkan lagi orang-orang pelarian datang ke sini. Akhirnya pada tahun 1986 kem ini ditutup.
Saya selalu menulis artikel-artikel yang dimuatkan didalam Majalah Jersuit. Pada peringkat awalnya pelarian Vietnam yang datang ke sini terdiri daripada pelbagai peringkat. Tetapi selepas itu kebanyakan yang tiba terdiri daripada petani-petani Vietnam yang rata-ratanya miskin.
Kebanyakan orang tidak mengetahui bahawa sejumlah besar orang-orang pelarian Vietnam mati di laut. Sebenarnya pada masa itu masalah komunikasi menyebabkan maklumat kematian serta tiada siapa dapat memaklumkan adanya kematian kerana tidak ada seorangpun yang terselamat dari setiap buah bot yang karam. Terdapat sesetengah pihak yang mendakwa hampir 100,000 pelarian Vietnam karam dan meninggal di laut. Saya mengganggarkan satu perempat daripada jumlah pelarian Vietnam yang hilang atau meninggal dunia di laut.
Setiap pagi apabila kami pergi ke pantai kami akan dapati pelbagai mayat lelaki, wanita dan kanak-kanak yang terdampar. Satu ketika beratus-ratus mayat yang mendarat di sini seperti kayu hanyut. Ada masanya pula ialah mayat-mayat wanita Vietnam yang dirogol kemudian dihumban ke laut agar mereka mati lemas. Inilah tragedi yang tidak dapat digambarkan dengan perkataan. Hampir setiiap hari ada sahaja mayat-mayat yang terdampar di pantai. Kami memungut, menkebumikan , dan sembahyang ke atas rohnya. Kadang-kadan saya rasa malas untuk bangun pagi dan pergi ke pantai untuk menyaksikan mayat-mayat yang bergelimpangan. Saya juga sering bertanya apakah dunia luar mengetahui perkara sebegini terjadi. Ada juga yang masih hidup terdampar di Pantai, mereka selalunya pengsan atau keletihan serta kebuluran. Mereka menganggap kami malaikat. Tetapi kami hanyalah lelaki da wanita yang membantu mereka.
Cuaca adalah salah satu penyebab mereka ditimpa bencana. Pelayaran mereka selalu menghadapi pelbagai bencana. Ada masanya mereka terserempak dengan pihak berkuasa Vietnam, bot mereka dipaksa pulang dan mereka akan dimasukkan ke dalam penjara. Tetapi penyebab utama kematian mereka ialah lanun. Lanun-lanun ini akan memintas bot mereka. Mula-mulanya mereka menyelongkar emas dan barang-barang berharga termasiklah gigi emas yang dipakai, selepas itu mereka akan memilih wanita-wanita muda serta gadis dan kanak-kanak perempuan untuk dibawa ke atas bot mereka untuk diperkosa. Kerap kali pula selepas diperkosa mereka akan dihumban ke laut. Ada juga yang melanggar bot pelarian Vietnam setelah merampas barang-barang berharga untuk menghilangkan bukti perbuatan mereka.
Sesetengah kumpulan lanun ini akan menyerahkan gadis atau wanita yang diculik kepada kumpulan atau bot lain setelah mereka menodai perempuat itu dan begitulah seterusnya setelah mereka merogolnya beratus-ratus kali. Terdapat juga kisah bagaimana wanita-wanita ini diikat dengan tali dan ditarik dengan bot , apabila sudah meninggal mereka akan memotong tali itu dan wanita itu akan tenggelam.Terdapat juga yang disembelih sebelum dicampak ke laut atau dicampak hidup-hidup begitu sahaja. Sesetengah bot nelayan pula memaksa mereka bekerja untuk mereka, tetapi apabila tidak diperlukan lagi mereka akan dihumbangkan ke laut seperti sampah. Mereka hanyut ke pantai atau terus bersemadi di dasar laut.
Kami menaburkan bunga dan bersembahyang sebagai memperingati dan memberi penghormatan kepada mereka yang hilang atau meninggal di laut. Kami pertcaya terlalu ramai orang-orang pelarian yang mati di laut . Apabila kami mendengar berita ada sahaja pembunuhan yang dilakukan oleh lanun di laut kami akan adakan upacara memperingati mereka. Boleh dikatakan setiap minggu upacara ini kami lakukan sewaktu kami di Kem Songkla.
Satu ketika seorang kawan saya mengatakan pelarial Vietnam merupakan orang yang tiada tempat berlindung. Secara spontan saya membalas yang dasar laut merupakan rumah yang kekal bagi mereka. Hampir berpuluh-puluh ribu berkubur di dasar laut. Ianya merupakan satu tragedi yang tidak dapat digambarkan.
Sebahagian besar kaum wanita dan gadis yang mendarat di sini menyimpan seribu rahsia tersendiri. Keadaan kem disini yang tidak terurus dan nampak primitif sebenarnya membantu meringankan trauma yang sedang mereka hadapi. Sekiranya seseorang mangsa rogol berada dalam persekitaran yang selesa mereka berkemungkinan tidak dapat menyesuaikan diri dan menjadi lebih trauma. Di sini juga terdapat ramai mangsa rogol dan mereka saling membantu menenangkan antara satu sama lain. Sesetengahnya mempu mengharungi kehidupan seperti biasa.
Dikalangan kaum pelarian lelaki pula sesetengahnya mereka menggangap wanita mangsa rogol ini tidak lagi berharga dan boleh diperdagangkan.Pandangan sebegini menyebabkan mangsa-mangsa rogol kerap mengalami trauma yang berpanjangan dan suka menarik diri. Inilah satu keadaan yang menyedihkan bila kita memikirkannya. Saya telah membantu beberapa gadis yang menjadi mangsa rogol. Memberi kaunseling kepada mereka , meminta mereka menulis pengalaman mereka dan membersihkan pemikiran mereka, Ia sebenarnya sesuatu yang sukar. Sebahagian mereka mampu menghadapinya dan menjalani kehidupan yang lebih baik. Mereka bertemu jodoh, beranak pihak dan keperitan yang mereka tanggung kian luntur sedikit demi sedikit. Walaupun tidak hilang sepenuhnya , bebanan yang ditanggung sekurang-kurangnya semakin hilang.
Terdapat juga lanun-lanun yang bersikap keterlaluan dan aneh. Mereka mengganggap gadis-gadis yang dirogol menyukai mereka lalu pada waktu malam mereka datang semula untuk mendapatkan gadis berkenaan sekali atau beberapa kali. Kami juga akan cuba sedaya untuk menangkap mereka dan kerapkali kami berjaya.
Sekali saya pernah mendapat surat undangan perkahwinan daripada seorang gadis. Sewaktu dia bersama saya di Songkla dia baru beumur sepuluh tahun. Saya masih ingat dahulu saya pernah berkata kepadanya “awak datang ke sini menghadapi lanun, lemas di laut atau kemungkinan dirogol untuk mendapatkan sebuah kebebasan dan akhirnya kamu berjaya mengharunginya “. Dalam suratnya dia berkata “ saya sangat gembira dapat berjumpa dengan kamu lagi sejak kehilangan kamu sewaktu di “kinyergarden” Perkataan yang diajar sewaktu di kem dahulu.mereka sebenarnya orang yang hebat.
Sebahagian mangsa rogol mengandung. Ada yang memelihara anak yang dilahirkan dan ada yang digugurkan.Mengikut budaya asal mereka lelaki Vietnam tidak menyukai wanita yang dirogol tetapi di sini mereka mengabaikannya dan sesetengah wanita ini bertemu jodoh di sini.
Dua orang wanita berhasrat memelihara anak yang mereka kandung. Tetapi mereka banyak menghadapi masalah lalu menubuhkan Persatuan Perancang Keluarga. Mereka akan menasihatkan gadis-gadis yang hamil akibat dirogol menggugurkan kandungan mereka. Mereka akan memberikan perkhidmatan secara percuma. Perbuatan mereka sebenarnya bertentangan dengan Prinsip katholik saya dan sekiranya mereka datang berjumpa saya, saya akan menghalangnya.
Sebelum kem ini ditutup terdapat kira-kira 37 orang sahaja yang masih tinggal.Keadaan ini agak merbahaya kerana bilangan kami yang sedikit memberi peluang kepada lanun datang dan mengganggu wanita dan gadis-gadis di kem ini pada malam hari. Jadi kami secara senyap-senyap masuk ke dalam kem untuk menjaga keselamatan mereka bersama kawan saya dari Jepun dan India. Pihak Thailand tidak membenarkan kami memasuki kem pada waktu malam kerana mereka mengganggap kami akan mengganggu gadis-gadis didalam kem walaupun kami melindungi mereka. Kami pergi ke kem dengan motorsikal pada waktu malam apabila menghampiri kem kami akan memadamkan lampu. Apabila kami dapati polis Thailand sedang leka atau tiada kami akan menyusup ke dalam kem. Selama sebulan kami berbuat demikian untuk menjaga mereka dari ancaman lanun.
Selepas itu kami dapati polis disini mempunyai disiplin yang baik dan ketua mereka juga amat baik. Kami bekerjasama sepenuhnya dan memberi apa jua bantuan dan begitulah sebaliknya. Mereka juga sangat senang dengan kami.
Akhirnya VISA saya tamat dan Kerajaan Thailand mahu menutup kem dan menghendaki saya meninggalkan Thailand. Saya kembali ke Amerika Syarikat. Sebaik sahaja menjejakkkan kaki di negara saya .Saya berharap agar dapat berkhidmat lagi di kem-kem pelarian. Tetapi mereka menyatakan saya sudah terlalu tua walaupun saya tidak merasa begitu.-END-

Tiada ulasan: